admin Květen - 2010

Batáty neboli sladké brambory, které mají díky karotenoidům zářivou barvu, obsahují plno vlákniny a patří vůbec k nejvýživnějším druhům zeleniny. Tyto hlízy mohou pomáhat v prevenci rakoviny, degenerativních očních chorob, deprese a srdečních onemocnění.

Obsah živin

Betakaroten je rostlinné barvivo působící proti vzniku některých druhů rakoviny (žaludku, slinivky břišní, úst a dásní) a makulární degeneraci. V batátech je betakarotenu výjimečné množství (jeden batát dodá 187 procent doporučené denní dávky).

Draslík je minerál, který působí příznivě na srdeční činnost. Snižuje krevní tlak a riziko vzniku srdečních chorob, ledvinových kamenů a mrtvice. V batátech je bohatě obsažený (397 mg na batát).

Kyselina chlorgenová.  Předběžné studie ukazují; že tato protirakovinná fytochemická látka může ničit škodlivé karcinogeny a viry.

Kyselina kávová. Tato fenolová sloučenina vykazuje účinky v boji proti rakovině a nemoci AIDS.

Lutein a zeaxantin. Tato dvě karotenoidová barviva propůjčující batátům jejich sytě oranžovou barvu. Mohou pomáhat v ochraně před aterosklerózou, některými druhy rakoviny a očními chorobami.

Nerozpustná vláknina. Konzumace batátů se slupkou zajišťuje vysoký příjem nerozpustné vlákniny, která působí proti vzniku zácpy, divertikulózy, hemoroidů a je účinná proti obezitě. (Středně velký batát dodá přes 2 g nerozpustné vlákniny.)

Pektin. Více než polovinu vlákniny v batátech tvoří rozpustný pektin, který I snižuje hladinu cholesterolu.

Rostlinné steroly. Tyto sloučeniny snižující hladinu cholesterolu mohou omezit riziko vzniku rakoviny vázáním karcinogenních činidel v trávicím traktu.

Vitamin B6. Batáty dodávají značné množství vitaminu B6, který by měl pomáhat v prevenci srdečních onemocnění, mrtvice, deprese a nespavosti.

Vitamin C. Hojné množství vitaminu C obsažené v batátech může podpořit imunitní systém a hojení ran a také pomáhat v prevenci degenerativních očních onemocnění.

.

Jak využít batáty na maximum

Batáty jezte i se slupkou, abyste získali více beta-karotenu a vlákniny. Pečením nebo grilováním se v nich štěpí škroby na cukry, takže jsou sladší a tělo z nich může l lépe vstřebat beta-karoten.

Obohaťte si jídelníček o batáty

Batáty rozmačkejte s javorovým sirupem a získáte neobvyklý dezert.

Batátové lupínky: tenké plátky batátů pokapejte olivovým olejem a upečte dokřehka v troubě.

Připravte směs z mačkaných brambor: polovinu množství obyčejných brambor nahraďte batáty.

Tenké plátky vařených batátů přidávejte do pikantních sendvičů.

Vařené batáty rozmačkejte s nastrouhaným parmezánem a nahrazujte jimi polovinu sýra v lasagních.

Dýně v koláči nahraďte batáty.

Nastrouhejte syrové batáty a nahrazujte jimi mrkev v dortech, muffinech a čajovém pečivu.

Salát z batátů: uvařte batáty, ještě teplé je oloupejte a nakrájejte na kousky. Promíchejte je se zálivkou z limetkové šťávy, olivového oleje, nasekané jarní cibulky, kari a soli.

.

Zdroj: Reader´s Digest Výběr

.

Magazín Sluvko

komentář:

Citáty

hledat

4 sluvka

Video

REKLAMA

CENTRUM MODY

O nás

MAGAZÍN.SLUVKO.CZ - Magazín pro dobrou náladu a inspiraci. Čti, přispívej, komentuj a diskutuj v rubrikách s články, recepty, fotogalerie, srandičky, zajímavosti, tvoje dovolená a dalších, nebo přehraj a přidej video, vař s videorecepty. Podrobnosti a kontakt na stránce O NÁS