Kysané zelí se ve velkém množství skladovalo už ve sklepích starých Řeků a Římanů a v 16. století bylo tak oblíbené, že si vysloužilo název „všelék“. Díky svým léčivým vlastnostem se vedle cibule řadí k nejoblíbenější zelenině.
Obsahuje bakterie kyseliny mléčné , draslík, vápník, hořčík, zinek , vitamín C a vitamíny skupiny B , které přispívají významným způsobem k lepší obranyschopnosti celého organismu.
↓
Recept:
Kysané zelí – sáček: (pozor na výrobce, některé nevoní – doporučuji jeden druh prodávaný v Penny – foto pod čarou)
Cibule: 1-2 dle chuti
Feferonka: dle chuti a ostrosti
Petrželka / pažitka: nebo jiná zelenina i sušená dle chuti
Olivový olej: asi dvě lžíce
Cukr: asi lžíci, sladidlo: adekvátní množství
Kmín mletý: trošku k ovonění
Sůl: dle chuti, některé zelí vůbec sůl nepotřebuje
↓
Nakrájíme cibuli na kousky jaké máme rádi, překrájíme kysané zelí (jen párkrát abychom porušili ta dlouhá vlákna), přidáme nakrájenou feferonku pro pikantnost, a všechny ostatní ingredience. Promícháme.
Je důležité nechat rozležet chutě v ledničce, a proto je dobré udělat si jej den dopředu.
Podáváme k pečeným nebo grilovaným masům
.
↓
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Magazín Sluvko.cz – oblíbený recept čtenářů